29.03.2024

Korkmaz: Ramazanda bakliyat fiyatlarında artış beklemiyoruz

İTB YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI ERCAN KORKMAZ:

“RAMAZANDA BAKLİYAT FİYATLARINDA ARTIŞ BEKLEMİYORUZ”

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, bakliyat tüketiminin Ramazan ayı ile birlikte artış göstereceği ve bu durumun Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren fiyatlara yansıyacağı yönünde spekülasyonlara son noktayı koydu... Korkmaz,  bu yıl Ramazan öncesinde bakliyat fiyatlarında herhangi bir artış yaşanmadığını, Ramazan ayı boyunca da bir artış yaşanmasının beklenmediğini söyledi.

Ercan Korkmaz, “Bakliyat üretimi açısından bu yıl şartlar olumlu seyrediyor. Ekimin yapıldığı Nisan ve Mayıs aylarındaki uygun iklim koşulları ürün gelişimini olumlu etkiledi. Hasada kadar çok önemli bir afet olmaz ise tüketimimizi karşılayabilecek bir bakliyat üretimi elde edilecektir” dedi.

Kırmızı mercimek hasadına başlandığını ve Ağustos ile Eylül aylarında yapılacak nohut, fasulye ve pirinç hasadında da iyi bir rekolte beklendiğini, Ağustos ayında arz miktarının artması ile birlikte bazı bakliyat fiyatlarında yüzde 20 ile 30 arasında bir düşüş olabileceğini belirten Korkmaz, “Vatandaşlarımızın Ramazan ayında sadece tüketebilecekleri kadar kuru gıda almaları uygun olacaktır... Ağustos ayı ile birlikte daha uygun fiyata ve yeni mahsul ürünler pazarda satılmaya başlanacak” diye konuştu.

Ercan Korkmaz, Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi, hasadın yaklaşması ve rekolte beklentisinin iyi olmasının piyasalarda spekülatif fiyat artışına engel olduğunu da belirtti.

Tüketicilere açıkta satılan ve nerede üretildiği belli olmayan ürünleri, sadece piyasada daha ucuza  satılması gibi sebeplerle satın almamalarını tavsiye eden Korkmaz, “Sağlığımız için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan, gıda güvenliği açısından onay almış markalı ürünleri tercih etmeliyiz. Şirketler de, hazırladıkları erzak paketlerinde kendi evlerinde kullandıkları ürün ve markaları tercih etmeliler. ‘Merdiven altı’ olarak tabir ettiğimiz bu ürünler, işin kuralına uygun şartlarda üretim yapan firmalarımız için de haksız rekabet oluşturuyor” diye konuştu.

Bakliyat tüketiminin sağlıklı beslenme için önemini de vurgulayan Korkmaz, “Araştırmalar ülkemizde her üç kişiden birinin obez olduğunu ve çocuk yaşta obezitenin arttığını ortaya koyuyor... Obezite temelde iki nedene bağlı: Birincisi hareketsizlik, ikincisi beslenme bozukluğu. Özellikle çocuklarımızda sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması amacıyla anne-babaların haftada en az 2 öğün bakliyat ürünlerinin tüketilmesine özen göstermesi ve çocuklarımıza bu alışkanlığı kazandırması faydalı olacaktır” dedi.

28.06.2014