28.03.2024

Tarım ürünlerine yatırım yapmak kolaylaşıyor

TARIM ÜRÜNLERİNE YATIRIM YAPMAK KOLAYLAŞIYOR

İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu İZBEP, banka ve aracı kurum temsilcilerinin katılımıyla İzmir Ticaret Borsası’nda yapıldı... Hedef, tarım ürünlerinin daha geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşmasını sağlayarak sektörü dünya standartlarına yükseltmek.

İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu (İZBEP) tanıtım toplantısı finans kesiminden temsilcilerin katılımıyla İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. 22 farklı kurumdan temsilcilerin hazır bulunduğu toplantıda İZBEP ve Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk faaliyetlerinin tanıtımı amacıyla interaktif bilgilendirme yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. ve İzmir Ticaret Borsası Elektronik Platformu hakkında tanıtım ve bilgi içeren bir sunum gerçekleştirdiklerini belirterek, “İzmir Ticaret Borsası olarak tarım alanında ilkleri başararak kurduğumuz pamuk ürünleri lisanslı depo ve ürün alım-satım işlemlerinin yapıldığı elektronik platform sistemimize bankaların dahil olmasıyla birlikte işlem derinliğini daha da artırmayı ve üretici ile alıcı arasındaki işlemleri kolaylaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ise “Türkiye’nin, tarım ürünleri üretim ve ticaretinde sahip olduğu potansiyeli etkin kullanabilmesi, dünya tarım ürünleri piyasasında güçlü bir konum elde edebilmesi ve istenilen düzeyde bir ekonomik kapasiteye erişebilmesinin tarımda etkin bir pazarlama sisteminin oluşmasına bağlı olduğuna dikkati çekerek, “19 ortaklı olarak kurduğumuz Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. ya da kısa adıyla ELİDAŞ’ta ve elektronik ürün senetlerin işlem göreceği İzmir Ticaret Borsası elektronik platformu İZBEP’de önemli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu yeni sistem sadece tarım sektörü için değil finans piyasalarımız için de çok önemli. İzmir Ticaret Borsası olarak banka ve aracı kurumların bu sistemin çok önemli birer paydaşı olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

İzmir Ticaret Borsası Elektronik Ürün Platformu (İZBEP) çalışma sistemi ve faaliyetleri hakkında sunum gerçekleştiren İzmir Ticaret Borsası Ar-Ge Müdürü Mustafa Yağcıoğlu, “İZBEP, tarım ürünleri için oluşturulan elektronik ürün senetlerinin işlem gördüğü bir platform olarak tarım ürünlerinin pazarlanmasında yeni bir dönem başlattı. Sistem, üreticilerin daha çok sayıda alıcıya ulaşmalarını sağlamak başta olmak üzere birçok avantaj getiriyor. Ürünlerin standardizasyonlarının geliştirilmesi açısından da büyük önem taşıyor. Bu platform ile yeni bir ticaret alanı yaratıldı. İZBEP sayesinde sadece sektördekiler değil, emtia piyasalarına yatırım yapmak isteyen herkes alım-satım işlemlerine dahil olabilecek. Sisteme bankaların dahil edilmesi tarım ürünlerinin daha geniş bir yatırımcı kitlesine yayılabilmesi adına çok büyük önem taşıyor” dedi.

Toplantıda Ege Pamuk Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (ELİDAŞ) Genel Müdürü Ahmet Özlü de lisanslı depoculuk faaliyetleri hakkında bir sunum gerçekleştirerek katılımcılara bilgi verdi. 4 Ocak 2011 tarihinde Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk faaliyeti yapmak üzere İzmir Ticaret Borsası öncülüğünde 19 tüzel kişi ortak tarafından kurulan ELİDAŞ’ın yetkili sınıflandırıcı ve lisanslı depo faaliyet izinleri alınarak 22 Mart 2013’te hizmete açıldığını söyleyen Ahmet Özlü, “ELİDAŞ’ın kuruluşuyla birlikte ülkemizin ilk pamuk lisanslı deposu ve ilk pamuk yetkili sınıflandırıcı laboratuvarı hizmete alındı ve bu sayede İlk ELÜS (elektronik ürün senedi) ihracı gerçekleştirildi” dedi.

Lisanslı depoculuk faaliyetleri ve depolarda sağlıklı koşullar altında ürün saklanabilme imkânlarının sağladığı güvenli ortam ve sağlıklı alım-satım koşulları sayesinde gün geçtikçe daha da büyüyüp gelişen bir kuruluş haline geldiklerinden bahseden Özlü, ELİDAŞ’ın faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve alım-satım işlemlerinin bankalar aracılığıyla yapılması konusunda her türlü destek ve işbirliğine açık olduklarını belirtti.

04.07.2014